frica-1200x626.jpg

Între apă și acidul de baterie… eroziunea dentară

Consumul de sucuri îndulcite și acidulate, sucuri acidulate dietetice ,sucuri de fructe și băuturi  energizante și “sportive” a crescut foarte mult în ultimii ani, consumatorii fiind  copii, adolescenți și adulți.

Acest consum a condus implicit la creșterea prevalenței eroziunii dentare: o dizolvare ireversibilă a smalțului și dentinei fără implicare bacteriană. În afară de consecințele estetice, eroziunea dinților duce la expunerea dentinei, apariția hipersensibilității și posibil pierderea dinților. Studiile sugerează  că 34% dintre copii și adolescenți au eroziune dentară!

Cum erodează băuturile acide dinții?

Toate băuturile comercializate au acizi adăugați în compoziție, acizi care pe de o parte compun aroma băuturii participând la gustul distinctiv, iar pe de altă  parte contrabalansează  gustul dulce al  zahărului adăugat.

  • Acidul fosforic este adăugat la băuturile de tip cola pentru a da gust acrișor, pentru a reduce multiplicarea bacteriilor și a crește perioada de conservare.
  • Acidul citric, care apare și în mod natural în sucurile de citrice, este adăugat ca aromatizant și conservant.
  • Acidul malic îl găsim în mere, pere și cireșe și adăugat artificial în băuturile necarbogazoase de tipul sucurilor vitaminizate, băuturilor sportive și celor de tip ice-tea pentru îmbunătațirea aromei și intensificarea gustului. Toți acești acizi dau băuturilor un gust inconfundabil dulce/acrișor.

Smalțul dinților este compus în cea mai mare parte din calciu, și acizii îl vor dizolva la fel cum detartrantul dizolvă depunerile de săruri de pereții fierbatorului de apă…. Ați încercat să vă atingeți dinții după ce ați băut o băutură acidulată? Sunt aspri, pentru că acizii au demineralizat instantaneu  smalțul.

Potențialul eroziv al unei băuturi este determinat în principal de ph-ul acesteia, o masură a acidității sau alcalinității unei soluții, sau cum ar spune chimiștii, o măsură a concentrației ionilor de hidrogen într-o soluție. Pe scurt: pH mic (sub 7)= soluție acidă, pH mare (peste 7)=soluție alcalină.

Și acum o scurtă trecere în revistă: plecăm de la  doua puncte de referință: acidul de baterie (pH 1) și apa de robinet (pH 7). Cu cât pH-ul este mai mic, cu atât băutura este mai nocivă . Când ph-ul unei băuturi scade sub 4.0, ea poate provoca dizolvarea smalțului.

Acid de baterie        1.0 ( nu este o băutură, este doar un termen de referință!)
Suc de lămâie         2.25
Coca cola                 2.37
Pepsi                        2.39
Cafea                        2.4-3.3
Fanta orange          2.82
Dr Pepper               2.88
Coca cola diet         3.10
Sprite                       3.14
7Up                          3.5
Ceai negru              4.2
Lapte de cocos       6.1-7.00
Lapte condensat    6.33
Lapte de vacă         6.4-6.8
Apă potabilă           7.00

Ce e de făcut?

  • Reduceți frecvența consumului: ocazional, nu zilnic!
  • Nu sorbiți timp îndelungat, și nu țineți lichidul în gură, deoarece crește durata expunerii dinților la acizi. Folosiți un pai!
  • Beți apă sau lapte, sau clătiți-vă gura cu apă după consumul băuturilor acide.
  • Evitați să spălați dinții în prima  oră după consumul băuturilor acide.
  • Mestecați  gumă ,deoarece  prin stimularea secreției salivare, contribuie la neutralizarea acidității.

 

http://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/dental-erosion

-J Am Dent Assoc. 2016 Apr; 147(4):255-263. The pH of beverages available to the American consumer . Avanija Reddy, DMD, MPH & colab.

-Nutr Res 2008; 28(5):299-303. Acidic beverages increase the risk of in vitro tooth erosion. Leslie A. Ehlen & colab.

 


Teodosie Rudeanu 35
București, Sector 1

Copyright 2018-2021 © KI Dental Clinic | Powered by ElfNet