smile-1200x626.jpg

Zâmbetul care ți se potrivește

Arta compoziției dentare: visagism

Vi s-a întâmplat vreodată să vă uitați la dinții unei persoane care a fost tratată cu coroane și/sau fațete  și să aveți senzația că dinții nu armonizează cu forma feței și cu personalitatea ei (sau lui)?

Originea acestei dizarmonii stă în lipsa unei viziuni holistice în conceperea planului de tratament …

Iată traducerea unui articol apărut în Quintessence of Dental Technology, autor Dr. Braulio Paolucci , care aruncă lumină asupra subiectului:

“Evoluția accelerată a materialelor și tehnicilor în medicina dentară a făcut să crească calitatea estetică a restaurarilor prin coroane și fațete, însă ca  rezultatul final să împlinească așteptările pacientului trebuie să existe o armonie între design-ul dinților și personalitatea pacientului.

Aici intervine conceptul de visagism, care ajută medicii dentiști nu doar să creeze restaurari “frumoase”, ci să creeze în egală măsură o imagine în armonie cu identitatea pacientului , imagine ce influențează emoțiile, comportamentul, și stima de sine.

Visagismul implică crearea unei imagini customizate care exprimă identitatea unei persoane. Metoda folosită pentru aplicarea acestui concept folosește o asociere între principiile limbajului artistic vizual și discipline ca fiziologia, neurobiologia, antropologia și sociologia.

Prin visagism devine posibil ca prin aspectul zâmbetului, forma și aranjamentul dinților să se evidențieze anumite trăsături ale personalitații și anumite emoții. Medicii dentiști pot “desena” un zâmbet care este armonizat cu aspectul fizic al pacientului și personalitatea acestuia, pentru a obține armonie psiho-dento-facială sau “zâmbet frumos”.

Carl Jung a fost cel care a introdus conceptul de “simbol arhetipal”: simboluri și imagini utilizate cu același înteles de toate culturile și civilizațiile din toate timpurile. Cele mai simple arhetipuri sunt figurile geometrice: pătratul, triunghiul, cercul, lemniscata (forma 8), culorile primare și secundare. Aceste elemente vizuale : linii, forme, culori reprezintă un limbaj universal, indiferent de cultura, rasa sau educația unui individ.

Deși nu este pe deplin înteles cum recunoaște creierul simbolurile arhetipale și cum sunt ele procesate, totuși s-a putut stabili că nu doar sistemul limbic este responasabil pentru generarea emoțiilor; și zone din talamusul vizual pot recunoaște arhetipurile ce declanșează sistemele generatoare de emoții. Așa se explică de ce o imagine întotdeauna declansează un răspuns emoțional. Când un individ observă o imagine, creierul emoțional o percepe ca pe o combinație de linii, forme, culori cu înțelesuri specifice. Doar după ce e stimulat cortexul vizual imaginea este observată ca un concept întreg.

Atunci când sunt modificate formele și aranjamentul dinților pe arcadă utilizând conceptul de visagism, apare imediat o reacție emoțională pozitivă  a pacientului, care poate fi însoțită de modificări comportamentale , posturale și de vorbire.

În acord cu Hipocrate, personalitatea unui individ este o combinație unică a patru categorii temperamentale: coleric (sau puternic), sangvin (sau dinamic), melancolic (sau senzitiv) și flegmatic (sau pacifist), una sau doua dintre acestea fiind dominante în relație cu celelalte.

Integrând teoria simbolurilor arhetipale cu elemente vizuale artistice, Hallawell a atribuit semnificații liniilor, unghiurilor, formelor și culorilor obiectelor.

Forma feței în relație cu cele patru categorii temperamentale poate fi descrisă astfel:

  • coleric/puternic: fața are forma rectangulară, cu unghiuri bine definite, linii verticale și orizontale în jurul frunții și gurii, ochii înfundați în orbite. Aceștia sunt oameni cu calități de leadership, deciși, îndrăzneți și curajoși.
  • sangvin/dinamic: fața este unghiulară, cu linii deviate în jurul ochilor și frunții, nasul proeminent și gura largă. Sunt indivizi activi, comunicativi și extrovertiți.
  • melancolic/senzitiv: ochii sunt apropiați, fața este ovală cu trăsături rotunde sau formată din linii fine. Personalitatea este caracterizată de blândețe și capacitate de conștientizare, gândire abstractă.
  • flegmatic/pacifist: fața este rotundă sau pătrată, buza inferioară este proeminentă, pleoapele sunt grele. Această categorie de indivizi sunt blânzi, discreți și diplomați.

          Visagismul în medicina dentară

Formele dinților anteriori (incisivi și canini) sunt definite de o zonă care reflectă lumina direct în față, respectiv zona cuprinsă între crestele de smalț mezială, distală, cervicală si incizală.

Atunci când observăm dinții anteriori, trebuiesc luate în considerare mai multe linii de referință, cum sunt cele care unesc zeniturile gingivale, ambrazurile incizale, papilele și planul incizal. Aceste linii sunt simboluri arhetipale, adică variații specifice în compoziția lor vor declanșa emoții variabile la observatori. Medicii dentiști trebuie să înțeleagă mesajul emoțional din spatele oricărui smile design, și acest aspect trebuie discutat cu pacientul înainte de a începe tratamentul.”

Va urma

Traducere de dr. Mihaela Pepel


Teodosie Rudeanu 35
București, Sector 1

Copyright 2018-2021 © KI Dental Clinic | Powered by ElfNet