LASER : Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
Energia este esența de care avem nevoie pentru a face orice…
Laserul dentar concentrează energie în spațiu , timp și culoare.
Această energie este de fapt medicamentul pe care îl administrăm pacientului, un medicament dozat în milijouli în loc de miligrame…
Decontaminarea bacteriană asistată laser
Bacteriile din sulcusul gingival și/sau pungile parodontale, intens pigmentate cu melanină, absorb energia și sunt distruse în procent de peste 90%, de aceea laserul diodă realizează o adevărată decontaminare.
Avantajele decontaminării bacteriene asistată laser:
- reduce sau chiar elimină posibiltatea ca bacteriile din biofilmul bacterian să ajungă în circulația sangvină (bacteriemie). Cercetări recente arată că bacteriile periopatogene sunt direct sau indirect legate de variate afecțiuni sistemice cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, artrita reumatoidă, diabetul și altele.
- previne contaminarea încrucișată de la un dinte la altul sau de la o zonă a gurii la alta
- distruge bacteriile periopatogene și stopează infecția înainte ca aceasta să producă inflamația și distrucția țesuturilor de susținere ale dinților (gingie, ligamente parodontale, os).
- este o intervenție terapeutică nedureroasă, cu durata de 5-10 minute, pe care o recomandăm atât ca parte a igienizării de rutină, cât și ca parte a tratamentului parodontal asistat laser.
Terapia parodontală asistată laser
Îmbolnăvirea parodontală (sau parodontoza) afectează 40% din adulții europeni și este una din cauzele principale ale pierderii dinților naturali. Într-un stadiu mai avansat, apare pierderea osoasă în jurul rădăcinilor dinților, iar bacteriile ajunse în țesutul osos pot intra în circulația sangvină și pot cauza direct sau prin mediatori ai inflamației o boală sistemică.
Laserul diodă care efectuează terapia parodontală este un important și extrem de eficient mijloc de tratament folosit la Ki Dental Clinic pentru a trata îmbolnăvirile parodontale printr-un proces de regenerare tisulară în locul procedeului clasic prin incizii. Această tehnologie a fost dezvoltată pentru a fi minim invazivă , rapidă și nedureroasă.
Cum funcționează ? Energia laserului este livrată printr-o fibră extrem de subțire care este introdusă ușor în pungile parodontale și realizează tratamentul aproape instantaneu. Datorită preciziei laserului, țesutul conjunctiv este păstrat, creind condiții optime pentru vindecare și regenerare . Stimularea celulelor stem permite formarea unui nou țesut de atașament pe suprafața rădăcinilor.
Deoarece bola parodontală este o afecțiune cronică inflamatorie cauzată de o infecție bacteriană care poate conduce și la îmbolnăviri sistemice serioase, efectul de detoxifiere al tratamentului asistat de laser este o metodă de tratament extrem de eficientă.
Majoritatea studiilor indică în mod specific că nu există efecte adverse, demonstrând siguranța tratamentului cu laserul diodă. Eficiența bactericidă extrem de mare pe bacteriile implicate în patogeneza bolii parodontale face ca de multe ori terapia cu antibiotice să nu mai fie necesară. Aceasta elimină problema rezistenței la antibiotice și a efectelor sistemice nedorite generate de utilizarea antibioticelor.
Teama pacientului de a trata boala parodontală este rapid dizolvată , deoarece protocolul de tratament nu implică realizarea de incizii și suturi. Terapia parodontală asistată de laser este prietenoasă pentru pacient, oferind un plan de tratament care promovează sănătatea parodontală fără anxietate, durere sau disconfort.
Avantajele terapiei laser în tratamentul bolii parodontale:
- procedurile efectuate pe țesuturile moi nu necesită incizii sau suturi
- anumite proceduri asistate laser nu necesită efectuarea de anestezie
- sângerarea este minimă, deoarece absorbția energiei înalte a laserului coagulează vasele de sange
- infecțiile bacteriene sunt minimizate deoarece energia înaltă a laserului sterilizează zona de contact
- afectarea țesutului înconjurător este minimă
- zona de intervenție se vindecă repede, iar datorită efectului de biostimulare țesuturile pot fi regenerate
Care este procedeul de tratament ?
Terapia parodontală asistată laser combină metodele tradiționale( debridarea, planarea radiculară ) cu precizia terapiei laser de a îndepărta țesuturile bolnave și de a limita disconfortul pentru pacient. Gura devine astfel un mediu opim pentru o vindecare rapidă. Medicii determină secvența terapiei prin analiza fiecărui caz în parte. Atunci când îmbolnăvirea parodontală este mai avansată, mai multe ședințe de tratament sunt necesare pentru a trata eficient afecțiunea și pentru a preveni degradarea pe viitor a țesuturilor de susținere a dintelui.
La Ki Dental Clinic suntem informați tot timpul despre cele mai recente cercetări științifice din domeniul medicinii dentare; o gură nesănătoasă crește riscul apariției îmbonăvirilor sistemice grave cum sunt afecțiunile cardiovasculare, diabetul, boala Alzheimer, boli auto-imune și inflamatorii. Dacă deja există în organism o afecțiune sistemică, îmbunătățirea sănătății gurii poate reduce impactul afecțiunii sistemice asupra corpului.
Tratamente endodontice asistate laser
Acest tratament urmărește elminarea bacteriilor din canalele radiculare cu ajutorul fasciculului laser care acționează din interiorul acestora prin intermediul unui vârf special extrem de fin. Se obține sterilizarea completă a spațiului endodontic, deoarece sunt omorâte chiar și bacteriile care se “ascund” în profunzimea canaliculelor dentinare.
Avantajele tratamentului endodontic asistat laser:
- nedureros, minim invaziv, mai puțin disconfort pentru pacient
- se pot trata infecțiile care răspund greu la tratamentele clasice cu antiseptice și antibiotice
- scade numărul de ședințe de tratament
- rata de succes a tratamentelor endodontice crește, evitându-se astfel pierderea dinților
Reconturarea estetică a gingiilor asistată laser
Reconturarea gingiilor devine necesara atunci când:
- gingile proliferează și încep să acopere dinții, gingiile devenind extrem de vizibile iar dinții scurți. Acest lucru se poate întâmpla în timpul purtării aparatelor ortodontice fixe sau ca urmare a modificărilor hormonale sau ca efect advers al unor medicamente
- contururile gingiilor sunt asimetrice, ceea ce afectează gradul de vizibilitate si echilibrul armonios dintre dimensiunea dinților și a gingiilor. La Ki Dental Clinic suntem preocupați de design-ul zâmbetului și creăm un rezultat estetic cât mai bun.
Prin această procedură simplă, nedureroasă și conservativă executată cu laserul dioda , în urma măsurării spațiului bologic, se obțin îmbunătățiri spectaculoase ale simetriei și armoniei zâmbetului.
Albirea dinților asistată laser
Colorarea dinților datorită fumatului, consumului de ceai, cafea, alimente colorate este evidentă la mulți dintre pacienții adulți. Alte cauze ale colorării dinților sunt antibioticele sau înaintarea în vârstă.
Albirea profesională asistată laser este cea mai avansată și revoluționară metodă de albire; ea poate reda albul natural al dinților într-o ședință cu durată scurtă, prin activarea substanței de albire de către energia laser. Filtrarea acestei energii scade foarte mult riscurile de afectare a smalțului.
Avantajele albirii dentare asistată laser:
- procedura este mult mai rapidă decât în cazul albirii profesionale cu lampa foto, durata este de 30 de minute
- sensibilitatea post-albire este inexistentă sau mult diminuată
- este sigură pentru dinți
- tratamentul poate fi personalizat la fiecare pacient din punct de vedere al intensității și duratei pentru obținerea efectului de albire optim
Noul laser diodă EpicX este un dispozitiv chirurgical și terapeutic aflat în avangarda tehnologiei, conceput pentru a pune la dispoziția medicilor dentiști o metoda de tratament eficientă, sigură, rapidă și confortabilă .